Sicilija

Italija

Pregled putovanja

1. dan: Dolazak - Catania
Dolazak u zračnu luku u Cataniji. Vaš će Vam vodič poželjeti dobrodošlicu. Slijedi transfer do centra najvećeg grada istočne Sicilije. Otkrijte elegantne ulice i predivne barokne trgove. Vidjet ćete arheološke ostatke iz rimskog doba, kao i velebne crkve, od kojih je najpoznatija katedrala posvećena sv. Agati, zaštitnici grada. Veličanstvena i raskošna baroka crkva još uvijek ima tri apside od crne lave i dio transepta iz vremena kad ju je podigao normanski grof Roger I. u 11. stoljeću. Uz nju, najpoznatiji simbol Catanie je Slonova fontana na središnjem gardskom trgu. Na njenom vrhu slon od crnog vulkanskog kamena na leđima nosi obelisk od svijetlog granita. Legenda kaže da su davni stanovnici Catanie uz pomoć slona zvanog Diotru obranili grad od napada strašnih zvijeri. Otjeravši ih, spasio je grad, a stanovnici su mu podigli spomenik te je postao simbol grada. U gradu kušajte granitu, tipičnu sicilijansku slasticu - ledeni sladoled koji se priprema od šećernog sirupa i leda. Poslijepodne slijedi transfer do hotela, prijava, večera i noćenje na području Catanie.

2. dan: Izlet Etna i Taormina
Doručak. Danas posjećujemo vulkan Etnu, najviši aktivni vulkan u Europi. Etna se nalazi na UN-ovoj listi 16 najopasnijih vulkana svijeta, a od lipnja 2013. godine uvrštena je na UNESCOV popis Svjetske prirodne baštine. Autobus vas vodi na otprilike 1900 m/nv do kratera Monte Silvestri, gdje se možete diviti kraterima nastalima nakon erupcija 2001. i 2002. Poslijepodne posjećujemo očaravajući gradić Taorminu, prepun brojnih atarkcija: grčko-rimski teatar, katedralu sv. Nikole i Corso Umberto - najpoznatiju i najljepšu gradsku ulicu prepunu trgovina u kojima se nude predivni suveniri. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3. dan: Slobodno vrijeme ili (fakultativno) izlet Siracuza i Noto
Doručak. Fakultativno - odlazak u Siracuzu, destinaciju za sve ljubitelje povijesnih znamenitosti, od kojih svaka svjedoči o važnosti ovog grada kroz stoljeća. Siracusa je u antičko doba bila jedna od najvećih sila na Mediteranu. Vidjet ćete pitoreskni centar, katedralu izgrađenu na antički temeljima, Arethusinu fontanu, kao i srednjovjekovni dvorac Maniace burne povijesti - služio je kao zatvor, obrambena utvrda pa oružarnica. Poslijepodne posjećujemo Noto, mjesto s UNESCOVOG popisa svjetske baštine. Noto se nalazi u podnožju planine Iblea i po njemu je nazvana visoravan Val di Noto. Noto je primjer završnog procvata baroka u Europi. U gradu se nalazi četrdesetak crkvi, od kojih su najpoznatije crkva sv. Karla Borromea i crkva sv. Dominika. Povratak u hotel, večera, noćenje.

4. dan: Agrigento - dolina hramova
Doručak i odjava iz hotela. Agrigento je grad smješten u istoimenoj pokrajini s predivnim plažama i kristalno čistim morem. U okolici grada razvijena je poljoprivreda, rudnici sumpora i potaše. U Agrigentu se nalaze bogati arheološki ostaci, posebno iz doba antičke Grčke, poput zidina i sedam dorskih hramova iz 6. i 5. st. pr. Kr. poredanih na kamenoj terasi poznatoj kao „Dolina hramova” (Valle dei Templi- ulaznica uključena), a od 1997. nalazi se na UNESCO popisu svjetske baštine. Svega 15 minuta od doline može se vidjeti veličanstvena plaža Scala dei Turchi (Turske stepenice), koja je ime dobila jer je nekoć bila mjesto na kojem su arapski gusari (lokalno nazivani Turci) usidravali svoje brodove dok su pljačkali okolna područja. Poslijepodne dolazimo u Cefalu, omiljeno talijansko ljetovalište. Očarat će vas šarmantne uličice prepune restorana, slastičarni s odličnim sladoledima i kafea. Cefalu je poznat i po katerdali u kojoj se nalaze izvrsno očuvani dijelovi izvornih mozaika iznimno fine bizantske umjetnosti. Prijava u hotel, večera i noćenje na području Palermo /Cefalu.

5. dan: Palermo
Doručak. Danas posjećujemo Palermo, središte Sicilije. Ondje je legendarna talijanska mafija (Cosa Nostra) započela svoje slavne dane. Grad je pun kulturno-povijesnih spomenika i diči se neoklasicističkim građevinama, krivudavim uličicama i mediteranskim šarmom. Grad je poznat po katedrali Uznesenja Blažene Djevice (ulaznica nije uključena) koja je posebna je zbog mješavine različitih stilova, kao i po fontani Pretoria u samom centru. Ona je izgrađena u Firenci, da bi nakon 20 godina bila premještena u Palermo. Palermo je poznat i po finim zalogajima - po arancinima i pizzi Sfincione tipičnoj za Siciliju. Povratka u hotel, večera, noćenje.

6. dan: Slobodno vrijeme ili (fakultativno) izlet Segesta i Erice
Doručak. Fakultativno - izlet u Segestu i Erice. Danas nas očekuju zadivljujući Segestin hram, se nalazio izvan dvostrukih gradskih zidina, najvjerojatnije u središtu posvećenoga tla. Izgrađen je oko 30 godina 5. stoljeća pr. Kr. u dorskom stilu. Istoimeno područej Segesta jedno je od najznačajnijih arheoloških područja cijele Sicilije. Posjetit ćemo i srednjovjekovnu grad-tvrđavu Erice. Tvrđava se nalazi na fenomenalnom uzvišenju i litici s koje se pruža zadivljujući pogled na obalu Sredozemnog morate doline zapadne Sicilije. Uz prekrasnan pogleda s uzvisine tvrđava omogućuje kut promatranja koji pruža pogled ne samo na nizinski dio pokraj mora i brda u pozadini, već i na fascinantnu manju tvrđavu postavljenu na samoj litici koja se naziva Normanska tvrđava. Večera u hotelu i noćenje.

7. dan: Povratak na istočnu obalu - Savoca
Doručak i odjava iz hotela. Ugodnom vožnjom uz sjevernu obalu ispred Eolskih otoka dolazimo do srednjovjekovnog gradića Savoce. Gradić se nalazi u provinciji Messini, a najpoznatiji je po tome što je u njemu sniman poznati film “Kum”. Uz upečatljive gradske uličice vidjet ćemo i mistične katakombe (ulaznica nije uključena) kapucinskog samostana. U samostanskoj kripti sahranjivani su pripadniic višeg društvenog sloja: liječnici, odvjetnici, umjetnici. Večera u hotelu i noćenje na području Catanie.

8. dan: Povratak
Doručak i odjava iz hotela. U skladu s vremenom leta, transfer do zračne luke i prijava na let.
Izjava o kolačićima Prihvaćanje Uporabe kolačića omogućava da ostanete prijavljeni dok pretražujete ove Internet stranice. Tawk.to GDPR. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti ovu Internet stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće biti dostupne. Više o kolačićima