Samobor – grad karnevala i kremšnita

Na istočnim padinama Samoborskog gorja, dvadesetak kilometara udaljenih od Zagreba, smjestio se Samobor – srednjovjekovni gradić francuskoga „štiha“. Samobor je najpopularnija izletna destinacija Zagrepčana, planinara i izletnika iz drugih krajeva Hrvatske te inozemstva, koja svakog posjetitelja iznova zadivi svojim prirodnim ljepotama, vrijednom baštinom, Fašnikom te poznatim samoborskim kremšnitama.

Donosimo vam 5 nezaobilaznih lokacija u Samoboru, kao i najpoznatije samoborske specijalitete.

Što sve vidjeti u Samoboru?

1. Trg kralja Tomislava

Svaka zgrada na glavnom samoborskom trgu, staroj gradskoj jezgri, zaštićeni je spomenik kulture. Trg kralja Tomislava je i poznato odredište za uživanje u ukusnim samoborskim kremšnitama te je uz njega vezana i legenda zdenca u samom centru: „Onaj tko jednom popije sa zdenca, taj se uvijek Samoboru vraća!“.

2. Samoborski stari obrti

Samobor je poznat i po svojoj bogatoj tradiciji obrtništva. Osobito je poznat po samoborskom kristalu čije ručno brušenje traje više od 170 godina, ali i po izradi licitara – ukrašenih kolačića u obliku srca.

3. Samoborski Fašnik

Samoborski Fašnik je više od 190 godina omiljena pokladna svečanost i jedna od najpopularnijih zabavnih manifestacija u Hrvatskoj među turistima, a održava se svake veljače. Ova fašnička zabava je zaživjela zahvaljujući Josipu Kompareu koji je od 1860. godine uvodio oštru satiru u pučke običaje.

4. Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje koji okružuje grad Samobor, već desetljećima privlači brojne posjetitelje prirodnim ljepotama šuma, gorskih vrhova, potoka, špilja i raznim atrakcijama.

5. Anindol

U blizini grada, na brdu Tepec, nalazi se prekrasno samoborsko šetalište Anindol. Šetnja Anindolom vodi do najpoznatije samoborske kapele – kapela sv. Ane, od koje središnjim putem možete doći do Starog grada čije su zidine izgrađene oko 1270. godine od strane pristaša češkog kralja Otokara.

Što degustirati?

Uz ispijanje kave u šarmantnoj atmosferi slastičarni u centru grada, ne zaboravite isprobati najpoznatiii desert i gastro-suvenir Samobora – kremšnite. Oduševit će vas i aperitiv Bermet te meso oplemenjeno Muštardom, vrstom senfa od gorušice, mošta i začina. Osim toga, kušajte i druge samoborske specijalitete poput Rudarske greblice, Samoborske salame i češnjovke.

Posjetite www.destinationadriatic.com i pronađite svoj idealni izlet u Samobor!

Izvor: https://www.samobor.hr/visithttp://www.tzzz.hr/mjesta/samobor/

Doznajte najnovije promocije

Pretplatite se na naš newsletter i primajte najnovije promocije i pogodnosti
izravno na svoju e-poštu kako ne biste propustili ponudu!